Vasile D. Suciu, PELERINAJUL CA MODUS VIVENDI – O carte-danie ca o spovedanie

Vasile D. Suciu*

PELERINAJUL CA MODUS VIVENDI – O carte-danie ca o spovedanie

Recenzie literară la cartea: Pelerinaj în vremurile biblice de Carmen Peregrina, Editura Kult, 2023

Ca după fiecare pelerinaj, ne așteptăm ca trăirile prinse în paginile Jurnalului Carmen Peregrinei să ne prindă și pe noi, cititorii, făcându-ne părtași la o experiență de viață care poate fi inedită pentru mulți, ajutându-ne să privim, prin ochii scriitoarei, locuri sacre faimoase, și să trăim în vremuri demult apuse.
Cu măiestrie lirică, dar și didactică, poeta ne poartă pe un drum inițiatic, trăit mai înainte în imaginar, cu gândul, apoi făcut cu pasul. Dar cunoștințele, dobândite doar din lectură, rămân seci dacă nu sunt și verificate prin confruntarea lor cu o realitate fizică, dar și cu o… metafizică a drumului. Drumul se construiește mergând, spuneau strămoșii noștri latini, iar pe cel pe care acum ni-l propune doamna profesoară, înaintăm în cunoaștere, așa cum a făcut-o în viața profesională cu elevii și cu studenții domniei sale, pe drumurile inițiatice pe care i-a condus până la originile noastre creștine și romane. Stau mărturie: Jurnalul spaniol, Caminando (Jurnalul de la Santiago de Compostela), Jurnalul catalan, Epifanii (Jurnalul din Țara Sfântă) ș.a.
De data aceasta, Jurnalul iordanian cuprinde poeme scurte, de 7 versuri, pe care autoarea, hispanistă cunoscută, a simțit nevoia să le
traducă și în limba spaniolă pentru a putea fi lecturate și de prietenii domniei sale de pe meridianele limbii spaniole. Și această nevoie, de a fi citită nu doar în țara sa, o întoarce mereu la ținutul iberic (de unde va fi venit Împăratul Traian, săditorul și părintele românilor, cum îl numea Samuil Micu), nu doar cu pasul gândului, ci și cu fapta spre însorita Spanie unde se simte ca… acasă.
Poemele sunt însoțite de imagini, făcute tot de peregrina Carmen, căci starea trebuia prinsă nu doar în cuvântul poetic, ci și în imaginea emblematică ce dă mărturie că cele ce sunt scrise sunt trăite la locul faptei… E un dialog al artelor care ne prinde ca un vârtej, uitând parcă să mai respirăm, care curge din amintire-reamintire spre vis-nevisat, nici măcar sperat, dar nădăjduit că va veni o vreme care să… împlinească timpul așteptării, cum se confesează în prima septimă lirică ce poate fi chiar un moto la această carte: e nevoie de timp / ca să vină o vreme, / și de o vreme / care să vină la timp / pentru a trăi / în Vremea aceea… / timpul acesta.
Această carte este un tezaur de Ideoclipe (cuvânt inventat de autoare, căruia i-a dedicat chiar o carte, intitulată IDEOCLIPE), prin care este prinsă sacralitatea trăirii gândului și gândirii sentimentului, laolaltă cu prezența divină. Clipa nu e statică, deși extrasă din timpul profan, ci dinamică, aidoma porumbelului alb care zboară deasupra capului ei, semn al binecuvântării divine și al harului pogorât asupra sa. Nu este o întâmplare că a ajuns acolo, pe malul stâng al Iordanului, tocmai la 7 ani după un alt pelerinaj, în Țara Sfântă (cifră cu semnificație, poate de aici și alegerea septimei ca formă de expresie lirică), semn că drumul trebuia închis (la 33!…) într-o buclă a timpului în care și-a înnodat amintirea și visul.
O carte-danie, ca o spovedane, dar din har, izvorâtă dintr-un suflet mare, generos în împărtășirea cu ceilalți a bucuriei unei călătorii cu țintă, cu sens unic, dar și… de întoarcere!
Mulțumim, doamna profesoară, că ați făcut din pelerinajul vieții un modus vivendi și că prin mărturiile dumneavostră, prinse în jurnale, vă confesați ca într-o spovedanie și ne invitați să vă urmăm, nu doar cu gândul, prin lecturi, ci și cu pasul pe drumuri și în locuri sacre care ne așteaptă…
Dumnezeu să vă binecuvânteze drumurile în pelerinajul vieții!

13 februarie 2023

*Vasile D. Suciu (n. 1966, Runc, Harghita). Studii: Seminarul Teologic de la Caransebeș, Facultatea de Teologie de la Sibiu și Masteratul la Oradea. Preot-poet, Vasile D. Suciu este coordonatorul proiectului Întâlnirea poeților-teologi din România, participând în multiple proiecte culturale, în calitate de organizator sau asociat.
Din volumele de poezie publicate: Destăinuiri (2018), În dialog cu Dumnezeu (2019), Până când, Doamne? Psalmi din carantină (2020), Pro-Verbum. Septime lirice (2022).
Poezia sa a fost tradusă în albaneză și spaniolă.
Este inițiatorul și coordonatorul revistei Vatră nouă în care scriu personalități ale culturii române, propovăduind valorile românești de spiritualitate creștin-ortodoxă și coordonatorul unor antologii de poezie religioasă.
Este membru cu drepturi depline al Academiei Tomitane, fiind distins cu Premiul pentru Poezie în 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *