EMMA FELICIA DIMITRIU, DIASPORA DIN VERONA – CULT, TRADIȚII, OBICEIURI LA PATRIARHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ, Viale Andrea Palladio, numărul 7, VERONA – ITALIA

DIASPORA DIN VERONA – CULT, TRADIȚII, OBICEIURI LA PATRIARHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ, Viale Andrea Palladio, numărul 7, VERONA – ITALIA

EMMA FELICIA DIMITRIU

            Patriarhia Ortodoxă Română din Verona are ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Apaține de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, păstorită de Presfințitul Părinte Episcop Siluan.

            Voi relata în acest “reportaj” activitatea sfârșitului de an 2023 și o bună parte din anul 2024, într-un sumar de evenimente petrecute în această perioadă, pentra a reliefa un adevărat așezământ religios, cultural, și original, plin de activități cărora protagoniști sunt copiii, părinții, profesorii, preoții, ecleziaști ai României Mari, prelungită dincolo de granițele ei.

            Toate duminicile și sărbătorile ortodoxe române, în afara zilelor lucrătoare, când românii vin să ingenunchieze în fața altarului, biserica însumează foarte multe evenimente “de suflet”, evenimente religioase, culturale, de educație, de întrajutorare, care sunt alcătuite cu și pentru participanții numeroși ai acestui edificiu de cult.

            Așadar, pentru pregătirea Sărbătorilor de Crăciun, poate cele mai așteptate și iubite sărbători, Școala Parohială Verona 1, la sfârșitul anului 2023, sub îndrumarea doamnei profesoare Nicoleta Toader, în fiecare sfârșit de săptămână a continuat programul muzical (popular tradițional, din toate regiunile tării, colinde și religios) făcând exerciții de ritmicitate cu cei mici, copiii românilor stabiliți în Italia, cărora li se întipăresc bazele culturale românești și esența poporului român.

            Tot în aceste cursuri de scolarizare românească, doamna profesoară Iulia Tănislăvescu a vorbit copiilor despre Sfăntul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor și despre Sfântul Dimitrie izvorâtorul de mir.

            Atelierele Școlii Parohiale care însumează zeci de copii, pun bazele culturii religioase, a istoriei și geografiei României.

            Îmbinând cultura cu jocurile, copiii sunt prezențe vii și active pentru însușirea vastelor cunoștințe, într-o perfectă armonie, pace și dragoste frățească, pentru toți participanții acestor evenimente școlare și nu numai.

            Programul de spovedanie și Postul Crăciunului este implementat și informat pas cu pas tuturor românilor de bună credință de însuși Preotul și decanul Triveneto, Gabor Codrea, duhovnicul nostru spiritual, brațul puternic al construirii acestui locaș de cult, mâna protectoare și blânda povățuire a tuturor românilor enoriași care iau parte la activitățile nenumărate ale acestui locaș, “slujbașul” vrednic și neobosit, atât de iubit și respectat de noi toți.

            Cuvântul de învățătură și Pastorala Părintelui Sfânt Siluan la Praznicul Nașterii Domnului este așteptată cu mare nerăbdare în fiecare an de enoriași.

            Programul Sfințirii Caselor Românilor di parohie de Bobotează, aduce apa sfințită și binecuvântarea prin același neobosit părinte, tutoror cărora le este deschisă ușa pentru întâmpina și primi aceste daruri neprețuite.

            Evenimentul “Povești la gura sobei” ce a avut loc în luna ianuarie 2024 a adus în primul plan povestea “Punguța cu doi bani”, a marelui povestitor Ion Creangă. Copiii au citit pe roluri povestea, au intrat în pielea personajelor, au discutat despre semnificația poveștilor în general și despre morala poveștii în chestiune; au învâțat o serie de noțiuni de folclor popular prin contactul direct cu obiecte care nu mai fac parte din realitatea actuală.

            Sârguința numărului mare de profesori și educatori punând bazele învățământului românesc, pentru a insufla copiilor legătura permanentă cu țara, România, este o jertfă valoroasă, după programul de muncă al fiecăruia ancorat în viața cotidiană din Verona sau împrejurimi.

            Tărgușorul de mărțișoare a începutului de primăvară cu luna martie este rodul muncii mamelor și copiilor români în cadrul Atelierelor creativo-educative. Aceste ateliere sunt instrumente catehetice moderne, agreate de copii, care îmbină în mod armonios activitățile practice, de creție, cu rugăciunea și discuțiile tematice interactive.

            Astfel de activități sunt un prilej de socializare, de petrecere a timpului liber în mod constructiv de către copiii parohiei, introducându-i în fascinanta lume a creației, copiii demonstrând pentru ei înșiși reușita realizării lucrurilor frumoase, ce pot deveni modele pentru ceilalți.

            Grădinăritul, plantarea și îngrijirea plantelor sunt activități pe placul copiilor, exprimate prin muncă asiduă cu scopul de a concluziona relativitatea morții prin viața însăși, considerată o nesfârșită primăvară. Aici, printre flori, fire de iarbă și parfum de lăcrămioare, trebuie căutat Dumnezeu, prin iubirea și îngrijirea naturii, care este creația lui Dumnezeu și lăsată moștenire pământenilor.

            Sfântul Maslu cu sobor de 12 preoți din întreaga Regiune Veneto aduce sfințire și umple sufletele românilor de nădejde și răbdare.

            Vacanțele de vară sunt încadrate în “Școala de vară”, unde copiii participă cu mare bucurie în cadrul temei ”Cu cărțile pe față” la exerciții de citire în limba română, unde sunt distribuite medalii celor mai pricepuți în exprimare și înțelegere a cuvintelor românești.

            Pe lângă toate aceste, în aer liber copiilor li se aduc jocurile anilor în care nu exista telefonia mobilă, cum ar fi: ”Țară- Țară vrem ostași!”; ”De-a v-ați ascunselea”; ”Șotronul”…etc., jocuri în care copiii simt libertatea și distrcția fără griji a copilăriei.

            Începutul anului școlar este încadrat în prezentarea publică a participanților la Școala Italiană – întregită după orele de curs de școala în limba română.

Pe 22 septembrie 2024, ca în fiecare an au început cursurile Școlii Parohiale din Verona sub egida Sfântului Ioan Gură de aur are spunea:

Dacă-ți iubești copilul, arat-o prin educația pe care i-o dai!”.

Doamna preoteasă-profesoară Patricia Codrea care dedică timpul și pasiunea pentru învățământ, copiilor s-a ocupat de înscrierea lor la anul parohial.

            Nu în ultimul rând, în urma inundațiilor recente prin care a trecut parte din România, ce au afectat mai multe localități din județele Galați și Vaslui, lăsând multe familii fără locuințe, în luna septembrie a fost organizată la Parohie o colectă la care au participat aproape toți enoriașii ei. Fondurile strânse au fost trimise în contul social al Episcopiei Italiei, urmând ca Episcopia la rândul ei să trimită întreaga sumă către Arhiepiscopia Dunării de jos și Episcopia Hușilor.

Iată dar, un tablou reprezentativ al “scenei” diasporei, cea nebătută de valurile atâtor sacrificii și greșite interpretări. Viața și activitatea continuă cu supervizionarea Marelui și Bunului Dumnezeu, IIsus Hristos, unde peste tot domnește și slăvește.

3 octombrie 2024, Verona – Italia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *