Paraschiva Buciumanu, Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” ia amploare

Paraschiva Buciumanu*

Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu”
ia amploare

În perioada 12–14 mai 2023, s-a desfășurat la Roman a șasea ediție a Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”, organizat de Uniunea Armenilor din România, sucursala Roman, condusă de medicul Emanuel Nazaretian. Evenimentul cultural, sprijinit de Societatea Culturală „Clepsidra” din Roman, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Filip Brunea Fox” Roman, de autoritățile locale și găzduit de Complexul „Mariko Inn”, a reunit membri ai comunității armene din România, scriitori, critici literari, jurnaliști, iubitori de cultură din municipiu și din împrejurimi. Programul din acest an al festivalului a inclus evocări ale personalităților culturale romașcane cu ascendențe armenești, lansare de carte, dezbateri, concurs de aforisme, alocuțiuni și un impresionant spectacol muzical.
Directorul festivalului, dr. Emanuel Nazaretian, și pr. Cornel Paiu, președintele Societății Culturale „Clepsidra”, au deschis evenimentul cu o manifestare comemorativă, pentru a sublinia contribuţia deosebită a intelectualilor armeni la dezvoltarea culturii române.
Activitățile din prima zi a festivalului au fost moderate de scriitorul ieşean Emilian Marcu, prezent la toate ediţiile. În discursul despre viaţa, activitatea şi opera lui Garabet Ibrăileanu, poetul a strecurat şi detalii despre locurile comune prin care au trecut amândoi (Târgu Frumos, Heleşteni, Iaşi), din dorinţa de a evidenţia o legătură spirituală cu personalitatea evocată. Manifestările au continuat cu intervenţia scriitorului romașcan, dr. Dan-Gabriel Arvătescu care a vorbit despre copilăria şi adolescenţa lui Ibrăileanu, despre primele 7 iubiri, accentuând pornirile erotice precoce ale tânărului, şi despre simpatia melancolică a scriitorului faţă de oraşul nostru. Cei prezenţi la festival au avut bucuria reîntâlnirii cu poetul Lucian Strochi, care a insistat pe calitatea de romancier a lui Ibrăileanu, prezentând noi semnificaţii ale romanului Adela
Invitaţii de onoare ai festivalului, prof. univ. dr. Ion Pop şi lect.univ. dr. Marius Miheţ, au vorbit cu admiraţie atât despre instituţiile de cultură din oraş, pe care le-au vizitat, cât şi despre personalitatea complexă a criticului literar, subliniind importanţa redescoperirii vieţii şi operei lui Ibrăileanu.
Ziua a doua a festivalului a fost deschisă de președintele Uniunii Armenilor din România Varujan Vosganian, prezent la fiecare ediție a festivalului, care a enumerat premiile pe care le acordă anual UAR şi a evocat personalităţile armene care au contribuit decisiv la dezvoltarea unor domenii de activitate. După alocuţiunea prim-vicepreședintelui Uniunii Scriitorilor din România, a urmat discursul în limba armeană al Excelenței Sale Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România. Domnia Sa a fost impresionat de amploarea evenimentului şi a vorbit, cu respect, despre relaţia srtânsă dintre armeni şi români, insistând pe activităţile comunităţilor de armeni din diaspora. Manifestările au continuat cu discursurile oficialităţilor prezente la festival, domnul primar Leonard Achiriloaei şi domnul deputat Dan Laurenţiu Leoreanu, care au apreciat importanţa festivalului, prietenia dintre români şi armeni, precum şi contribuţia deosebită a personalităţilor armene la dezvoltarea culturii române
Partea a doua a zilei a fost dedicată concursului de aforisme, moderat de scriitorul Lucian Strochi. La concursul de aforisme originale au participat 41 de concurenți, 6 dintre ei fiind membri ai Uniunii Scriitorilor, iar 4 directori ai unor reviste literare. Juriul format din scriitorii Lucian Strochi, Emilian Marcu și preotul Cornel Paiu au acordat următoarele distincţii: Premiul Special al juriului Monica Manole, Premiul I Sebastian Cătănoiu, Ela Nicolau (Ilaşcu), Lăcrămioara Apostu, Neculai Muscalu, Mihai Horga, Cristinel Alexievici.* Trofeul concursului de aforisme şi al festivalului l-a primit Culiță Ioan Ușurelu, membru al Uniunii Scriitorilor şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesioniști din România. În acest context, o surpriză plăcută a fost pentru prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România Varujan Vosganian, conferirea Titlului de Cetățean de Onoare al Cetății „Clepydra”, de către Societatea Culturală „Clepsidra” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Filip Brunea Fox” de la Roman, conduse de scriitorul pr. Cornel Paiu.
La finalul manifestărilor, premiul Opera Omnia a fost acordat criticului și istoricului literar prof. univ. dr. Ion Pop, pentru activitate îndelungată și carieră prestigioasă în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”din Cluj-Napoca, iar Premiul pentru debut i-a revenit lect.univ.dr. Marius Miheț, pentru activitatea remarcabilă, desfășurată în cadrul Catedrei de limba și literatura română a Universității din Oradea și în cadrul Universităţii „Comenius” din Bratislava, Slovacia. Laudaţiile pentru laureaţii festivalului au fost rostite de de prof. univ. dr. Vasile Spiridon, prezent, de asemenea, la toate ediţiile festivalului.
Recitalul extraordinar de muzică armenească, interpretată de talentatul Zhan Smbatyan, şi evoluţia tinerilor din ansamblu de cântece și dansuri tradiționale armenești „Vartavar” ne-au spus povestea armenilor de pretutindeni şi au transformat evenimentul într-un spectacol impresionant.

*Prof. drd. Paraschiva Buciumanu, dir. adj. al Colegiului Tehnic „Miron Costin”, Roman

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *