Activităţi culturale în Bucovina de Nord
În data de 11 mai a.c. în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9) a avut loc o întâlnire cu autorii unor cărţi din Bucovina de Nord. Cu acest prilej, s-a prezentat şi cartea autorului Ion Maftei, din România, intitulată «Familia Hurmuzaki şi Unirea Principatelor Române – Centrul unionist Tusculum Dulceşti, ţinutul Roman», apărută la Editura Papirus Media, din Roman, în anul 2018, fiind recomandată de Societatea Cultura «Clepsidra», tot din Roman.
Despre această carte au vorbit: Ştefan Hoştiuc, scriitor şi redactor şef al revistei Mesager bucovinean, acad. Vasile Tărâţeanu, prof. Alexandrina Cernov – membră de onoare a Academiei Române şi autorul cărţii.
Cartea a prezentat interes în rândul participanţilor, întrucât este mai puţin cunoscut că moşia Dulceşti din ţinutul Roman a aparţinut pe timp de aproape un secol familiei Hurmuzaki, precum şi faptul că palatul din Dulceşti, denumit şi palatul Tusculum, a fost un important centru unionist.
A doua zi s-a desfăşurat parada portului popular românesc şi un spectacol de folclor în cadrul proiectului „Unitate prin diversitate”, dedicat marcării Preşedinţiei României în Consiliul Uniunii Europene .
La parada portului popular au participat colective de artişti amatori, ansambluri etnofolclorice şi coregrafice, fanfare şi orchestre de instrumente populare, din România şi Ucraina, care au cinstit limba, cultura, tradiţiile, obiceiul, portul popular.
Parada s-a încheiat cu depunerea de coroane şi buchete de flori la statuia Poetului naţional Mihai Eminescu şi a Poetului ucrainean Taras Şevcenco.
A urmat apoi un spectacol de cântece, dansuri şi poezii, prezentat de elevi din satele româneşti din Ucraina şi România.
Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Cernăuţi în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuţi, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.
Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi, în cuvântul său a spus că românii din regiune sunt „în sărbătoare”, tradiţia, limba şi portul popular find prezente şi în Cernăuţi. A menţionat: „Suntem fericiţi că este o zi frumoasă, parcă şi Dumnezeu ne-a dat soare pentru a se bucura de noi în portul nostru românesc frumos.”
Cu acest prilej s-a deplasat la Cernăuţi şi Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, întrucât «Primăria Sectorului 4 va finaliza lucrările la o grădiniţă, va începe construcţia unei noi grădiniţe şi a unei biblioteci şi va moderniza o şcoală, în localităţile Mahala şi Ostriţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina, ambele locuite aproape exclusiv de români. Demersul este inclus în cadrul unui proiect-pilot, care vizează sprijinirea financiară a comunităţilor româneşti din Ucraina».
Bucureşti, 15 mai 2919
Gen. (r) ION MAFTEI
0 comments