Părerea dumneavoastră? Ieftin! Doar 2 Euro 29!
Obiecţie: Referendumul costa 43.000.000 Euro.
Răspuns: Irelevant. Nimic din democrație nu este ieftin. Poate preferăm un stat totalitar în care ni se impun lucrurile, iar părerile sunt penalizate? Cât costă vocea ta?
Obiecţie: Formularea nu este clară pe buletinul de vot şi nu ştim ce reprezintă exact. Atunci să ne informăm.
Răspuns: Şi Constituţia din 2003 a fost votată la fel, adică dacă suntem de acord cu legea de modificare a Constituţiei, respectiv cu cele 79 de puncte. Asa spune legea referendumului. Ar fi fost cel puţin straniu să votăm toate cele 79 de modificări propuse. Este de ajuns să ştii ce conţine legea pe care vrei sau nu să o aprobi şi e uşor pentru că are un singur articol. Oricum nu îmi amintesc să mai existe o altă iniţiativă civică pentru modificarea Constituţiei pe care să o fi aprobat Parlamentul.
Pe de altă parte cei din societatea civilă care au trecut prin furcile caudine iniţiativa de modificare a Constituţiei sunt atât de naivi încât să fie duşi de nas? Pardon! Dacă nu o să încetăm să ne autodefinim ca “o ţară de proşti” poate o să începem să gândim şi să ne manifestăm activ.
Ipoteză: Poate nu ştiţi însă că acesta este primul referendum iniţiat de către societatea civilă vreodată în Romania. Fie şi numai prin asta e un lucru istoric la care participi. E şi o spaimă pentru politicienii care se văd ameninţaţi de coagularea populaţiei în jurul unei idei. Mai mult! Prezenţa la referendum este un exemplu de ce se poate face dacă ne implicăm şi cum putem penaliza şi cenzura politicul iresponsabil.
Elveţia face câte 2-3 referendumuri pe an, inclusiv cu privire la locurile de parcare, şi nu prea o duc greu cu banii. Poate tocmai de aceea o duc bine cu banii.
Bomboana de pe tort: Iată bomboana de pe tort! Putem, fiecare dintre noi, fi Preşedinţi pentru o zi; deoarece după validarea referendumului articolul intră direct în Constituţie. Practic, noi, prin vot, promulgăm o lege care modifică direct Constituţia. Spuneţi că nu e lucru tare şi care nu se întamplă o dată la 100 de ani.
Premieră centenară: Mai avem o premieră: în afară de foarte puţini parlamentari, tot eşicherul politic a aprobat legea de modificare a definiţiei căsătoriei. Asta e chiar culmea! In sfârşit putem fi de acord pe o idee chiar dacă avem orientări politice diferite. Acest referendum nu este a vreunui partid, a vreunei orientări politice. Este referendumul românilor, ungurilor, secuilor, saşilor, şvabilor, grecilor, tătarilor, turcilor, socialiştilor, liberalilor, credincioşilor, ateilor, celor care sunt de acord şi a celor care nu sunt de acord. Este un moment comparabil cu Unirea de la 1918: ne adunăm, ne spunem părerea şi punem în aplicare rezultatul. Este poate primul eveniment care ne aduce în aceeaşi categorie cu corifeii “Marii Uniri”. Fie că suntem de acord sau nu cu propunerea de modificare a Constituţiei, ne luăm ţara înapoi pentru că vocea noastră, cuvântul noastru, voinţa noastră devine literă de lege.
Utopia: De asemenea este o utopie să crezi că fără acest referendum banii vor ajunge la spitale, şcoli etc. Banii vor ajunge unde vor guvernanţii. Doar că avem circa 3 milioane de persoane care cer în scris referendumul şi nu îi putem ignora. Poate ar mai uşor de făcut spitale şi şcoli cu sutele de milioane de euro furate din buget şi care nu se recuperează de la cei care i-au furat.
Realitatea: Dacă ne uităm numai la costuri avem mai multe aspecte:
Concluzie şi încheiere: Pentru cei care vor merge la vot nu pot să spun decât că vă salut cu respect, doamnelor şi domnilor PREŞEDINŢI!
Corneliu IUSCINSCHI
Roman, 21 septembrie 2018
0 comments