Ofrandă lirică la bustul Eminului, de la stânga la dreapta: primul rând, pr. Nicolae Jinga (Orșova), pr. Ionel Rusu (Galați), pr. Marcel Miron (Huși), acad. Carmen Bulzan (Drobeta-Turnu Severin), pr. Theodor Damian (New York), pr. Sandu Gabriel Constantin (Tulcea), pr. Augustin Florian Motoc (București), al II-a rând, pr. Cornel Paiu (Roman), prezb. Claudia Damian (New York), actorul Dan Șalapa (Drobeta-Turnu Severin), pr. Călin Sămărghițan (Sibiu)
ÎNTÂLNIREA POEȚILOR-TEOLOGI, la a III-a ediție
Impresiile unei peregrine pe cărările poeziei
Proiectul ÎNTÂLNIREA POEȚILOR-TEOLOGI ROMÂNI, coordonat de preotul Vasile D. Suciu (poetul Vasile Derunc), reunește poeți de formație teologică (preoți, monahi și monahii). Prima ediție a avut loc la 18 martie 2021 în satul Glăvile din județul Vâlcea, localitate în care s-a născut poetul Valeriu Anania, Mitropolitul Bartolomeu de mai târziu, cu ocazia Centenarului nașterii sale. Cea de-a doua ediție s-a desfășurat în perioada 19-20 august 2022 în comuna Bulbucata, județul Giurgiu, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui teolog și poet român Nichifor Crainic. Ediția a III-a a fost găzduită de Timișoara, capitala europeană a culturii, în perioada 16-19 septembrie 2023.
Cine a organizat ÎNTÂLNIRI, indiferent cum le numim: simpozioane, conferințe, festivaluri, congrese etc., știe cu cât efort intelectual, consum de timp (zile și noți), zbucium, poate fi organizată LAOLALTA, alăturarea unor oameni care doresc să realizeze ceva împreună. De aceea nu voi insista pe zbaterile care fac posibilă reușita unei acțiuni. Călătoria mea are altă țintă: observarea celor ce vor fi fost, dinafară, adică nu din perspectiva co-organizatorului, ci a unui spectator implicat în observația directă, sistematică, coparticipativă, cum spunem noi, sociologii. Și ce mi-am propus să observ?
1. Starea în care s-a aflat fiecare fiind împreună;
2. Stilul de comunicare cu celălalt;
3. Felul în care s-a manifestat recunoștința.
Se știe că omul se comportă diferit când e în relație cu un altul decât atunci când este singur, și asta pentru că în spectacol, rolul pe care îl „joacă” se dorește a fi o mască în care dorește să-și prezinte sinele, să se arate celorlalți. Așa se știe din observațiile științifice, sociologice. Numai că odată intrat în lumea Poeziei, a poeților, acest „se zice”, devenit regulă, se relativizează prin „excepțiile” care întemeiază regula, relația. Întâlnirea poeților se nuanțează, căci poeții sunt ființe speciale care deși puternic interiorizate, sau poate tocmai de aceea, creația solicicând o „închidere lăuntrică”, deschiderea către celălalt este mai mare în momentele de întâlnire cu un semen. Dorința de cunoaștere, de împărtășire a unor experiențe, trăirea în comuniune sunt motive suficiente care deschid sufletul făcându-l extrovertit, cu bucuria trăirii Clipei unice. Zâmbetul și nu încruntarea, râsul sănătos, fața luminată au fost semnele vizibile ale unui interior relaxat după tensiunile de tot felul care presează asupra oricărui om: griji izvorâte din viața profesională, de familie, cotidiană.
În fața Catedralei Mitropolitane din Tmișoara, 18 septembrie 2023
De la stânga la dreapta: pr. Cornel Paiu, pr. Nicolae Jinga, pr. Sandu Gabriel Constantin, pr. Marcel Miron, Acad. Carmen Bulzan, pr. Theodor Damian, prezb. Claudia Damian, pr. Ionel Rusu, pr. Marcel Miron, pr. Călin Sămărghițan
Deși nu ne cunoșteam decât din corespondența on-line în pregătirea Antologiei ce urma să se lanseze cu prilejul ÎNTÂLNIRII, respectiv „LUMINI DE CANDELE – Antologia poeților-teologi români contemporani” / LUCES DE VELAS – Antología de los poetas-teólogos rumanos contemporaneos, Ediție bilingvă română-spaniolă, Traducere de Carmen Bulzan, Editura Kult, Timișoara, 2023, relaționarea s-a produs cu firescul „parcă ne cunoșteam de când lumea” intrând în contact direct, spontan, având parcă ce ne spune, rest de spus din cele ce vor fi fost scrise în comunicările anterioare virtuale. Stilul întâlnirii a fost unul direct, cu adresabilități amabile, cu delicatețea unor poeți romantici, într-un limbaj colocvial de înaltă simțire poetică ce acoperea asperitățile vieții, care cel mai adesea marchează limbajul și adresabilitățile cotidiene.
Și, cum la orice întâlnire și despărțire se adresează firescul MULȚUMESC!, s-a putut observa, prin darul oferit, că aici, la ÎNTÂLNIRE, cei prezenți sunt poeți, oameni înduhovniciți care știu să mulțumească printr-un dar de suflet – CARTEA ce închide în filele ei emoția, o parte din sufletul autorului. Și mai presus de carte, simbolul transcendent al ICOANEI, oferit cu gingășie de Cornel Paiu și Sandu Gabriel Constantin. Oferirea acestui simbol sacru – icoana venea din mâinile unor preoți și dobândea o încărcătură mai mare, un dar din harul cu care se dorea prelungirea ÎNTÂLNIRII, împlinirea ființei prieteniei, statornicirea în amintire a celor ce vor fi fost și după ce nu vor mai fi cele ce au fost. Mulțumiri au fost aduse de fiecare la primirea Diplomei de participare, prin cuvinte simple, pline de smerenie și recunoștință. Un alt fel de mulțumire, aproape prin tăcere grăitoare, înlăcrimată, datorată surprizei, vor fi adus și laureații acestei ediții: Diploma de ambasador cultural primită de poetul-teolog Theodor Damian de la New York, Premiul de execelnță primit de actorul-poet Dan Șalapa și recunoașterile naționale și internaționale acordate poetului-teolog Cornel Paiu: premiul poeziei peregrine, Premiul CARMEN PEREGRINA, și titlul de ACCADEMICO AD HONOREM E MEMBRO TITOLARE acordat de ACCADEMIA INTERNAZIONALE LÉOPOLD SÉDAR SENGHOR cu sediul la Milano, Italia. Pentru organizatori, recunoștința s-a simțit în darul cel mai de preț oferit de participanți: PREZENȚA la această întâlnire de suflet, de înaltă ținută spirituală.
În aula Filialei Academiei Române din Timișoara, 18 septembrie 2023.
De la stânga la dreapta: Ioan Bontea, viceprimarul Comunei Ghiroda, pr. Vasile D. Suciu, Acad. Carmen Bulzan, Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor
În fața Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Tmișoara, 18 septembrie 2023. Pe perete sunt amplasate doua plăci cu numele laureaților Premiului Nobel (doi foști elevi ai liceului, Herta Müller – 2009, pentru literatură, Stefan Warter Hell – 2014, pentru chimie)
De la stânga la dreapta: pr. Cornel Paiu, actorul Dan Șalapa, pr. Theodor Damian, pr. Nicolae Jinga, pr. Ionel Rusu, Acad. Carmen Bulzan, pr. Vasile Suciu, pr. Marcel Miron, pr. Sandu Gabriel Constantin, pr. Dan Dumitru Gîrjoabă, prezb. Claudia Damian și pr. Călin Sămărghițan împreună cu Arena
In sala de festivități a Liceului Teoretic Nikolaus Lenau, recital poetic. La microfon Theodor Damian (New York). 18 septembrie 2023
Dumnezeu știe când ne vom mai întâni din nou față către față, dar și în absența alterității, cei care ne-am întâlnit vom rămâne conectați suflet-suflet, purtător de imagine păstrată în amintirea unor momente/contexte care au dat viață relației: bucuria din salutul cald de Bun venit, cu care ne-a întâmpinat părintele Vasile Suciu, căldura focului de tabără de la Cabana de vânătoare Pișchia unde am ars împreună rostiri din sufletul scăpărător de poeme, lumina Academiei, cu aula ei impunătoare, plutirea pe apele Begăi în plimbarea cu vaporetto, acustica extraordinară în Cramele de la Recaș, când vocea maestrului Dan Șalapa nu mai avea nevoie de niciun microfon în momentul poetic: „Icoană fluidă – vinul”, modestia destăinuirilor la interviul realizat de Veronica Balaj pentru Radio Timișoara, aplauzele pline de energie ale elevilor de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, intimitatea poetică la bustul poetului Mihai Eminescu, strălucirea din privirile fiecăruia la slujba de la Catedrală, lăcrimarea la aprinderea unei lumânări închinată celor ce nu mai sunt, bucuria manifestată firesc, nu regizoral, în fața aparatului de fotografiat, emoția specială din întâlnirea cu maestrul Ștefan Popa Popa’S, spontaneitatea în creația lui Dan Gabriel Constantin care în poemul scris ad-hoc a prins în vers Clipa înveșnicind-o, umorul și neliniștea amfitrionului Vasile Suciu, poetul Vasile Derunc. Și câte alte semne exteriorizate ale unui lăuntru de poet…
Timpul s-a oprit în loc sau s-a întors la vremea primelor versificații, a începuturilor lirice…, dar a fost trăit în prezentul clipei unice cu nădejedea într-o a IV-a ediție. Contopirea dimensiunilor timpului: nostalgia începuturilor poetice, vremea maturizării prin recolta generoasă de cărți de la lansarea de la Academie și visul la o nouă ediție au marcat IDEOCLIPA Timișoara din acest an în care orașul s-a îmbrăcat în sărbătoarea unei titulaturi meritate: Capitala europeană a culturii… Și poeții prezenți, prin această ÎNTÂLNIRE, au dat o tușă la tabloul ce pictează viața orașului-martir, o notă înaltă și gravă în simfonia întâlnirii, o lumină specială în spectacolul vieții cotidiene.
Acad. Carmen BULZAN,
(poeta Carmen Peregrina)
20 septembrie 2023
Drobeta-Turnu Severin
0 comments