Paraschiva Buciumanu, Festivalul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Ediţia a V-a – Revista Clepsydra

Paraschiva Buciumanu, Festivalul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Ediţia a V-a

PARASCHIVA BUCIUMANU*

Festivalul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Ediţia a V-a

Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” este una dintre cele mai importante inițiative culturale ale Uniunii Armenilor din România, sucursala Roman, condusă de medicul Emanuel Nazaretian. Desfășurat în perioada 20–22 mai 2022 și aflat la a cincea ediție, festivalul s-a bucurat de sprijinul Uniunii Armenilor din România, al Societății Culturale „Clepsydra” din Roman și al autorităților locale. Manifestările dedicate festivalului s-au desfășurat în cadrul Complexului „Mariko In” din Roman, iar ediția din acest a reunit membri ai comunității armene din 12 sucursale (din totalul de 16 câte există în România), scriitori, critici literari, jurnaliști, iubitori de cultură din municipiu și din spațiile literare apropiate. Deschiderea manifestărilor s-a făcut în prezența deputatului Dan Laurențiu Leoreanu și a primarului Municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, care au evidențiat rolul important al festivalului în cadrul evenimentelor culturale, organizate cu ocazia Zilelor Municipiului Roman.

Programul festivalului din acest an a inclus evocări ale personalităților culturale romașcane, mulți cu origini armene, lansări de carte, lecturi publice, dezbateri, concurs de aforisme, alocuțiuni și un emoționant moment muzical.

Activitățile din prima zi a festivalului au fost moderate de scriitorul Lucian Strochi și au fost dedicate prezentărilor de carte apărută la editura Papirus Media din Roman, lecturilor publice și dezbaterilor pe seama cărților prezentate. Cititorii au avut bucuria întâlnirii cu scriitorii Lucian Strochi, Emilian Marcu, Culiță Ioan Ușurelu, Petru Chirica și dr. Gabriel Arvătescu, care, într-o atmosferă relaxa(n)tă, au citit fragmente reprezentative din cărțile lor: „Donatorii de suflete”, „Lumea după sabatul cocorilor” (parte a trilogiei Cine ești tu, Siberie?), „Dialoguri polifonice” (100 de interviuri cu personalități din domeniul literaturii), „Amintiri. Evocări. Reflecții”. De asemenea, au fost prezentate cărțile semnate de Mircea Bostan, Monica Manole și Claudia Mitră, apărute în „Colecția 2021”, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Garabet Ibrăileanu. În continuare, pr. Cornel Paiu, președintele Societății Culturale „Clepsydra” și al filialei „Filip Brunea Fox” Roman a Uniunii Ziariștilor Profesioniști a acordat postmortem diplome celor mai buni ziariști: Doru Dinu Glăvan, fostul președinte al UZPR, Alexandru Mihăilă și Mircea Bostan, premiați, de fapt, în cadrul „Crăciunului Scriitorilor la Avangarda XXII”, eveniment cultural desfășurat la Bacău, și a evidențiat activitatea publicistică a scriitorilor Lucian Strochi, Emilian Marcu și a profesorului Neculai C. Muscalu.

Ziua a doua a festivalului a fost dedicată concursului de aforisme, moderat de Lucian Stroci, și secțiunii de istorie și critică literară, conduse de președintele Uniunii Armenilor din România și prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian, prezent la fiecare ediție a evenimentului. La concursul de aforisme originale au participat 27 de concurenți, 10 dintre ei fiind membri ai Uniunii Scriitorilor, iar 4 directori ai unor reviste literare. Juriul format din scriitorii Lucian Strochi, Emilian Marcu și preotul Cornel Paiu au acordat următoarele premii speciale: Culiță Ioan Ușurelu (Odobești), Monica Manole (Tecuci), Neculai Muscalu (Borlești). Premiul I pentru aforisme originale l-au obținut: Ion Apostu (Focșani), Grațiela Râpeanu (Canada), George Echim (Brașov), iar Premiul II a revenit următorilor participanți: Nicolae Schițco (Chișinău), Mihai Babei (Botoșani), Mihai Horga (Roman). Trofeul concursului de aforisme l-a primit doctorul Gabriel Arvătescu, devenit recent membru al Uniunii Scriitorilor.

În ceea ce privește viața și activitatea culturală a întemeietorului revistei „Viața românească”, scriitorul Varujan Vosganian și profesoara Maria Epatov, autoarea unei lucrări de doctorat despre scriitorii armeni, au subliniat remarcabila contribuție a lui Garabet Ibrăileanu la definirea „specificului național” și la emanciparea noastră culturală, iar profesorul și criticul literar Mihai Zamfir, prezent a doua oară la festival, și directorul revistei „Luceafărul de dimineață”, Dan Cristea, au evidențiat calitatea de romancier a lui Ibrăileanu, prezentând valoarea romanului „Adela”. La finalul discuțiilor, premiul „Opera Omnia” a fost acordat criticului și istoricului literar Dan Cristea, pentru activitate îndelungată și carieră prestigioasă, iar premiul pentru debut i-a revenit prof. dr. Maria Epoatov, pentru activitatea remarcabilă, desfășurată în cadrul Catedrei de limba și literatura română a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

După gala laureaților, a urmat discursul în limba armeană al Excelenței Sale Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, prezent la fiecare ediție a festivalului. Domnia Sa a fost impresionat de atmosfera caldă, de momentele emoționante din cadrul festivalului care au creat un puternic sentiment al comunității și al comuniunii și a subliniat contribuția deosebită adusă de festival la solidarizarea culturilor armeană și română.

Prezența cântăreței Mona Malumova din Armenia, recent stabilită în București, care a interpretat melodii armenești, românești și balcanice și a micuței violoniste, Daria Popescu din Bacău, laureată a concursului național „Mihail Jora”, organizat în toamna anului trecut tot de UAR, sucursala Roman, a transformat evenimentul într-un spectacol care i-a încântat pe participanți. Partenerii media ai festivalului au fost de fiecare data Televiziunea locală şi TVR 1, Departamentul Minorităţi.

Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” se înscrie cu succes în categoria evenimentelor culturale organizate de Uniunea Armenilor din România care duc mai departe moștenirea lăsată de armeni și creează ocazii fericite pentru dialogul interetnic, acestea încredințându-ne de viitorul luminos al acestui eveniment.

*Prof. drd. Paraschiva Buciumanu, dir. adj. al Colegiului Tehnic „Miron Costin”, Roman

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *