Emma Felicia DIMITRIU, SOLIDA DIASPORĂ ROMÂNĂ DIN ITALIA

SOLIDA DIASPORĂ ROMÂNĂ DIN ITALIA

Românii din Italia constituie o comunitate de peste un milion de persoane. Conform datelor recensământului din 2015, în Italia existau 1.151.395 cetățeni români, reprezentând 23% din cetățenii străini ai țării.

         La Torino, se află aproape cea mai mare comunitate de români, însumând 56.000, doar în  oraș, iar în Regiunea Piemonteze, peste 100.000 de români bine integrați, făcând ca schimburile economice între România și Regiunea Piemonte să fie istorice și bine consolidate. Așa s-a creat comunitatea de români, cea mai prezentă și cu cel mai mare procent din suma naționalităților conlocuitoare. Această mare comunitatea de români poartă amprenta originii, a tradițiilor populare, a culturii și a frumuseții țării, întinsă și răspândită peste hotarele granițelor ei geografice.

Populația piemonteză de baștină însumează un număr de circa 220.000 de italieni cu vârsta de peste 60 de ani, o populație îmbătrânită, iar acest fapt atrage după sine diminuarea populației autohtone și crearea unei noi populații cu rădăcini noi.     

Creșterea numărului de copii români în Italia este uriașă. S-a ajuns la 30.000 de copii, 19.000 dintre aceștia fiind născuți la Torino, iar alții 1995 în întreaga Italie.

De aici se deduce cât de nedrept este ca aceste tinere vlăstare să fie considerate „străine.” Față de celelalte naționalități, românii s-au integrat cel mai bine, deoarece și-au creat propriul statut, au putut trece peste răutăți și separatisme, au reușit să supraviețuiască unei curse cu multe obstacole, pentru a dovedi că un popor adevărat, chiar dacă acum dezorganizat, știe să-și apere și să-și promoveze valorile pentru a-și apăra identitatea.

Cultura evoluează în virtutea unor valori care duc ștafeta creației dincolo de frontiere. Programul instructiv și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, Institutul Român de Cultură și cercetare Lingvistică de la Veneția și Academia di Romania din Roma au organizat participarea României la Salonul Internațional de Carte de la Torino, desfășurat în perioada 9-13 mai 2024 și ajuns la cea de a XXXVI-a ediție.

„Il Salone Internazionale del libro din Torino” este cel mai important târg de carte din Italia și unul dintre cele mai relevante la nivel european.

Prezentarea României la ediția din 2024 a acestui prestigios eveniment editorial din Italia, chiar de Ziua Europei, pe 9 Mai, a însemnat o serie cuprinzătoare și atrăgătoare de manifestări dedicate literaturii române și valorilor ei. Au fost expuse în prim-plan selecția de titluri disponibilă la standul României pe toată durata târgului, reușite remarcabile din sfera cărții, publicul putând descoperi multiple fațete ale creației din România-după declarația domnului Liviu Sebastian Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Procesul integrării comunităților de români în societatea italiană este în plină evoluție, chiar dacă este vizibilă doar o parte a componentelor sale  și depinde, ca mod de desfășurare, de vechimea acestor comunități, de nivelul de cultură, de standardul economic al acestora, de presiunea social-culturală și politică a mediului italian, indiferent de opinia sau voința românilor din Italia, a societății italiene sau a autorităților, fie române sau italiene, integrarea nu poate fi oprită sau blocată , ci doar influențată.

În urmă cu zece ani, mediul asociativ era un ansamblu de protagoniști aflați într-o permanentă concurență, însă, în ultimii ani, se constată o regrupare și o reîntregire a comunității în jurul puținelor elite existente, care sunt în măsură să genereze obiective cu un grad ridicat de aderență pentru membrii diasporei.

În evidența Ambasadei se află aproximativ 78 de asociații, printre care se enumără: Centrul cultural româno-italian din Milano, Asociația românilor din Italia, cu sediul la Roma, Orizzonti latini din Cremona, Arta din Trento, Românii din Vasto, Cenaclul literar al românilor din Roma, Propatria – Roma, ,Ziua unirii –Spoleto,, Europaeus – Roma, ș.a.

Numărul copiilor înscriși în școlile italiene înregistrează o creștere constantă ajungând la 160.000, reprezentând aproape 1/5 din numărul total de copii străini înscriși în scoli , iar amfiteatrele înregistrează peste 7500 de studenți.

Proiectul LCCR (Cursuri de limbă, cultură și civilizație românească) care se derulează în prezent în 15 regiuni italiene, în 176 de școli cu un număr impresionant de elevi români este predat de învățători-institutori, profesori, cetățeni români rezidenți în italia. Cursul este structurat în format de 2 ore pe săptămână,  și se adresează tuturor nivelurilor, respectiv preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Referitor la cultele religioase, trebuie spus că aproape în totalitate românii și-au păstrat credința religioasă pe care au avut-o în România, majoritatea fiind creștini ortodocși, în multe dintre orașele italiene s-au construit biserici ortodoxe, amintind că cele mai multe se găsesc tot în Torino. De exemplu, Biserica Ortodoxă Română din Moncaglieri, condusă de preotul Marius, a fost construită în stil maramureșan. A fost cumpărat terenul, iar biserica în totalitate a fost construită din bucăți de lemn transportate din România. În cartierul Orbassano există o altă biserică românească construită de la temelie, unde slujește Părintele Eugen.

În Settimo-Torinese, a fost pusă piatra de temelie a unei noi biserici ortodoxe române unde slujește Părintele Paul. Altă biserică ortodoxă română se găsește la Chivaso, apoi menționez Biserica Sfânta Filofteia și Biserica Sfânta Cruce înființată de Părintele Lucian Roșu, trecut la cele sfinte, în 2020, după o cruntă boală incurabilă.

Acum cinci ani, s-a demarat „Proiectul Leonardo”  care se ocupă de prepararea și distribuirea unei mese calde, de două ori pe lună, pentru cei nevoiași, pentru oamenii străzii, de toate naționalitățile, ajungând la un număr de peste 160 de oameni. Acest proiect este susținut de Biserica Sfânta Cruce, prin donații de la oamenii de rând, strânse în „cutia milei”. Casa Sfânta Filofteia este dotată cu spațiul, cu toate ustensilele și cu aparatura necesară pentru prepararea mesei.

Printre puținele voluntare se numără și prietena mea Lidia Mihaela Oană, venită de pe meleagurile băcăoane și stabilită la Torino de 17 ani. O femeie cu un adevărat simț umanitar și cu credință ortodoxă, neobosită, neînfricată, simplă și de neînlocuit, care pregătește cu mare bucurie și dăruire „ospățul celor nevoiași”, făcând pachete peste pachete în liturghia evlaviei și a rugăciunii, mistificând timpul ce nu se oprește în loc, pentru a suprapune celelalte munci pe care le desfășoară și le suprapune mereu neobosită. Mamă, prietenă, coafeză, patiser-cofetar, împletind toate acestea unele cu altele într-o singură rugăciune, rugăciunea inimii.

Omul sfințește locul, Dumnezeu binecuvântează, timpul imprimă fiecare urmă de existență, facând din toate acestea la un loc, istorie.

                                       Emma Felicia DIMITRIU,

Verona, 12 iulie 2024

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *