CARMEN BULZAN, De Ziua Mondială a Poeziei în salonul Eugène Ionesco de la Hotel Novotel
În salonul Eugène Ionesco de la Hotelul Novotel din București, a avut loc un Atelier poetic la care au participat poeți din România și din lume pentru a marca Ziua Mondială a Poeziei (21 martie), declarată din 1999 de către UNESCO Ziua internațională/Mondială a Poeziei.
Într-o atmosferă poetică, poetul Constantin Barbu a subliniat importanța Poeziei ca expresie artistică ce l-a însoțit pe om încă de la începutul existenței sale. Salutând poeții participanți fizic și virtual la eveniment, a prezentat cartea POELYZIA, un volum desfășurat în 50 de metri, cuprinzând 250 de poeme. A fost realizat și un banner de 25 de metri ce va fi expus pe o clădire reprezentativă din București.
Ca poeta și traducătoare a Poelyziei în limba spaniolă, am vorbit despre dificultatea traducerii poeziei domnului Constantin Barbu, datorită limbajului poetic special ce cuprinde cuvinte din filosofii, religii, limbi variate, omologate de istorie, un limbaj îmbogățit și de poet cu noi cuvinte create și care amplifică spațiul comunicării pândit adesea de monologism. Poezia suprarealistă în care se înscrie Poelyzia nu este ușor de înțeles, Goethe însuși spunea: „cine vrea să-l înțeleagă pe poet trebuie să se strămute în tărâmul poetului”. Spre ilustrare, am întocmit o listă de termeni, înregistrând frecevența apariției lor și rangul corespunzător în Poelyzie, rezultând un glosar cu 30 de termeni, pe primele locuri situându-se: vidul, cartea, creierul/descreierul. Dar și cuvinte precum: stupă, eon, matrioska, pustaka, negru, fulger, nihilea, smintire ș.a. se regăsesc în poezia care anunță un viitor ce nici nu poate fi imaginat.
Din Poelyzie, Carmen Peregrina a recitat poemul 76 în limba română și spaniolă:
76
carte carte
de ce ești așa departe
unde vidul ne desparte
tu ești neagra zburătoare
care întoarcere nu are
rămînînd necauzată
ca să fie altădată
și să-nchidă
în firidă
cartea vidă
76
libro libro
por qué leyéndote vibro
vacío en equilibro
eres negro volador
retorno sin salvador
sin causa permanezca
en otro tiempo aparezca
y cerrar en adío
en un bravío desvío
el libro vacío
Și cum de Ziua Mondială a Poeziei nu se putea să nu fie evocat și poetul universal Mihai Eminescu, Domnul Bogdan Cuza, după intervenția sa, a recitat poezia Ce suflet trist, însoțit de Carmen Bulzan care a recitat-o în limba spaniolă (Que alma triste).
Saluturile poeților din lume, prin intermediul video-urilor, au marcat prezența lor la eveniment, fiecare citind câte un poem din Poelyzie. Au fost prezenți virtual: Yrene Santos (Republica Dominicana), Priscilla și Gustavo Gac Artigas (Puerto Rico, Chile) de la New York, Miguel Angel Oxlaj Cúmez (Guatemala), Oscar Limache (Peru), Reynaldo Lacámara și Luis Cruz-Villalobos (Chile), Angela Gentile și Guillermo Eduardo Pilia (Argentina), Alicia Spindola (Brazilia), Mara Yanni Togores Tajada (Uruguay), Rui Coias (Portugalia), Alfredo Pérez Alencart, Fernando Gil Villa, Claudio Rodríguez Fer, Luis Pedro Ibáñez Lérida (Spania), Gabriela Căluțiu Sonnenberg (Germania), Jovanka Božić (Serbia).
Un recital poetic, un proiect comun realizat de actrița Flavia Hojda și actorul Pavel Ulici, au încântat publicul atât prin expresivitate, cât și prin muzica ce a însoțit recitarea celor 20 de poeme din Poelyzie.
Desfășurarea cărții în cei 25 de metri de pânză, ca un dialog al artelor: a cuvântului și plastică, a reprezentat un alt moment de o intensă emoție-surpriză, un poem infinit a cărui scriere continuă…
Un Poet unic, o voce singulară – Constantin Barbu, și un volum inedit, Poelyzia, care poate peste timp își va găsi cititorii…
Un eveniment memorabil într-o Zi de excepție.
25 martie 2025
CARMEN BULZAN ÎL TRADUCE PE OQUENDO. Cei 5 Metri de Poeme ale lui Oquendo se măsoară acum în română (Interviul lui Raúl Diaz Butron cu dr. Carmen Bulzan*) 1.R.D.B....
CARMEN BULZAN, De Ziua Mondială a Poeziei în salonul Eugène Ionesco de la Hotel Novotel În salonul Eugène Ionesco de la Hotelul Novotel din București, a avut loc un...
REMUS B. MINEAȚĂ, In Memoriam – CENTENAR „100 de ani de la nașterea profesorului Ghe. A. M. CIOBANU (25.03.1925 – 30.08.2020) Motto: „… et ad finem volo scribere! …...
ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI la Librăria Eminescu din București 21 martie 2025! O zi specială, trecută în calendarul evenimentelor culturale încă din 1999 când UNESCO a stabilit să marcheze...
Copyright © 2016 - Revista Clepsydra
0 comments